Notícies

 

Celebració de la I Jornada de promoció de la salut a l’ Ajuntament de Palma. Actius en salut, fortaleses de la comunitat.

El 6 de febrer al Centre Flassaders s’ha desenvolupat la I Jornada de Promoció de la Salut organitzada pel Centre Municipal de Promoció de Salut de l’Ajuntament de Palma amb l’objectiu de seguir avançant des de tots els sectors amb el model de la salutogènesi i dels actius en salut. Una jornada en la qual s’ha posat de manifest la importància de la coordinació estatal, autonòmica i local i amb les entitats i ciutadania per caminar en aquest sentit i compartir experiències amb diferents agents vinculats al món de la salut.

A la jornada han participat més de 120 persones, procedents de diferents sectors: professionals d’atenció primària, professionals de salut pública, funcionaris de diferents àrees de l’ajuntament de Palma, professionals de l’IMAS i altres ajuntaments de les Illes, entitats i associacions, professores de la Universitat de les Illes Balears, representants dels col·legis professionals, entre d’altres.

Després de la inauguració per part de la Consellera de Salut i Consum Patricia Gómez, el batle de l’Ajuntament de Palma José Hila, i la regidora de Turisme, Sanitat i Consum Elena Navarro; començà la taula rodona amb n’Elena Cabeza, cap del servei de Promoció de la Salut de la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut i Consum i Beatriz Alonso, del grup d’actius en salut del Centre de Salut de Son Gotleu.

N’Elena ens presentà l’Estratègia Social de Promoció de la Salut de les Illes Balears 2016 – 2026: Fem salut, faig salut i va parlar dels determinants socials i com aquests estan relacionats amb les desigualtats socials en salut i de la intervenció comunitària com estratègia per a promoure la salut i incrementar la qualitat de vida i el benestar, potenciant la capacitat de les persones i grups per a l’abordatge dels seus problemes, demandes o necessitats.

Na Beatriz, ens va exposar la intervenció comunitària que està desenvolupant el grup d’actius al barri de Son Gotleu i ens va detallar les seves fortaleses.

Na Maria Ingla i n’Isabel Rosauro, del Centre Municipal de Promoció de la Salut de l’Ajuntament de Palma, i na Margalida Massot, cap de servei de l’IME i membre de la Taula Intersectorial, varen presentar MAPalma. La salut sempre a prop, un projecte per visibilitzar i fer accessible a la ciutadania el actius en salut de Palma

Na Jara Cubillo, de l’àrea de Promoció de la Salut del Ministeri de Sanitat; presentà la guia Participar para ganar salud, versión para todos los públicos de la “Guia participación comunitaria: Mejorando la salud y el bienestar y reduciendo desigualdades en salud” una eina  molt útil en la qual es descriuen les pautes per treballar de conjunta entre administracions públiques, organitzacions comunitàries i teixit social per a la millora de la salut i el benestar de la comunitat local.

Posteriorment es varen desenvolupar els tallers de tècniques de mapeig que varem comptar amb les facilitadores Catalina Núñez, de la Direcció General de Salut Pública i Participació, i Neus Ramis, de l’Ajuntament de Marratxí  per al Mapping Party; i Jara Cubillo i Isabel Rosauro per al Mapa Emocional. Es va destinar un temps en el qual els quatre grups varen exposar les conclusions.

Finalment la directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font i el director general de l’Àrea de Sanitat i Consum de l’Ajuntament de Palma, Joaquín De María ,varen ser els encarregats de tancar la jornada, posant en valor el treball  de coordinació entre ciutadania, entitats i professionals de diferents sectors per treballar en la millora de la salut i el benestar de les persones i les comunitats.